21 Kasım 2017 Salı

TPAO SERVİS BİRİMLERİNİN TPIC’E DEVRİNE TEPKİ -AKP TPAO İşçilerinin Haklarına Tırpan Vuruyor

BALIKESİR MİLLETVEKİLİ AHMET AKIN’DAN "TPAO’NUN SERVİS BİRİMLERİNİN TPIC’E DEVRİNE TEPKİ"
CHP Balıkesir Milletvekili ve
Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın
 
-AKP TPAO İŞÇİLERİNİN HAKLARINA TIRPAN VURUYOR
CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) varlıkları Turkish Petroleum International Company Limited Şirketi’ne (TPIC) bedelsiz olarak devredilmesi hakkında basın açıklamasında bulundu. Akın’ın açıklaması şu şekilde;
Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, TPAO’nun sondaj, workover, kuyu tamamlama ve jeofizik operasyonları servis hizmeti işlerine ait her türlü araç, iş makinesi, kule, gemi, ekipman, sondaj park sahaları ve müştemilatı TPIC’e bedelsiz olarak devredilecek. 
Bu birimlerin özellikleri TPAO’nun servis birimi olmaları. Servis Birimleri TPAO’nun asli unsurlarıdır, dağ bayır, yurtdışı, yurtiçi demeden, PKK’nın bile bulunduğu yerlerde hizmet veren birimlerdir. TPAO’yu, TPAO yapan birim devrediliyor. 
TPAO’nun servis birimlerinin devrinin arkasında AKP hükümetinin bu kurumları Varlık Fonu’na devretmesi yer almaktadır. Varlık Fonu’yla ülkenin en önemli ekonomik kaynaklarının satılmasının önünü açılmıştı fakat TPAO’da olduğu gibi işçilerin, hizmet dışı görevlilerin, mühendislerin sayısının çok olması adeta onların özel sektör benzetmesiyle ‘‘Dikenli gül bahçeleri’’ olarak görülmesine neden olmuştu. Şimdi bu karar ile bu gül bahçeleri ‘‘diken’’ olarak görülen servis birimlerinden arındırılarak satışa hazır hale getirilecek.
Ayrıca karar kapsamında, TPIC’in yurtiçinde ve yurtdışında sahip olduğu ruhsatların da tüm hak ve yükümlülükleriyle birlikte TPAO’ya devredilecek denilmektedir. Bu ifade tam anlamıyla ‘‘Minareyi çalan kılıfını hazırlar’’ atasözünü akla getirmektedir. TPIC’e ait çok az sayıda ruhsat olduğu gibi, bedelsiz devredilen servis hizmetleriyle karşılaştırılamaz bile. 
Devrin gerçekleşmesiyle büyük mağduriyetlerde yaşanacak. TPİC’de çalışanlarla TPAO’da çalışanların statüleri de farklılık göstermektedir. Servis birimi çalışanları özel sektör hükümlerinin geçerli olduğu TPIC’e geçince iş güvencesinden de yoksun kalacaklar. 
Kısacası hükümet baştan beri politika haline getirdiği özelleştirmelerin bir sonucu olarak, para eden TPAO kısmını satıp, servis kısmını TPIC’e devrediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder