21 Kasım 2017 Salı

ANKARA MİLLETVEKİLİ NİHAT YEŞİL, ENERJİ BAKANINA TPAO’YU SORDU

ANKARA MİLLETVEKİLİ NİHAT YEŞİL, ENERJİ BAKANI "BERAT ALBAYRAK'A" TÜRKİYE PETROLLERİNİ TPAO’YU SORDU
Yeşil: TPAO, Afganistan, Irak, Libya ve Gabon’da yatırımlar yapmış daha sonra tüm bu faaliyetleri kapatmıştır. Bu yatırımlar nedeniyle ülkemizin zararı nedir?
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a TPAO’nun bazı faaliyetlerinde yaşanan zararları verdiği soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı. CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle :
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda gerekçesi belirtilen sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Nihat YEŞİL
Ankara Milletvekili 
İçişleri Komisyonu Üyesi


TPAO Genel Müdürlüğü 2013 yılında petrol ve doğalgaz aramak için 130 milyon dolara, Norveç’ten personeli ile birlikte Barbaros Hayrettin Paşa adı verilen sismik araştırma gemisi satın aldı. Gemide çalışıp sismik araştırma yapacak Türk personel bulunamadığından 80 milyon dolara 3 yıllığına yabancı bir firmayla anlaştı, bu anlaşma gereği personel sismik gemide 3 yıl çalışacak ve sonrası ülkelerine geri döneceklerdi ve döndüler. 2016 yılında 2 yıllığına, 15 milyon dolara yeni bir anlaşma daha yapıldı ve 130 milyon dolara aldığımız geminin işletme maliyeti 95 milyon dolar oldu. 

Soru 1: Bu geminin yattığı her boş günün maliyetinin ortalama 150 bin dolar olduğu bilgisi doğru mudur?


Soru 2: Almış olduğumuz gemiye Norveçlilerin bandrol vermediği, gemi alınırken sismik ve sondaj yaptığı bilgisi verilmesine rağmen, geminin sadece sismik özelliği olduğu, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin sondaj özelliği olmadığı için Enerji Bakanlığı tarafından 2 adet sondaj platformu alacağı ve bu platformların tanesinin 200 milyon dolar olduğu bilgisi doğru mudur?


Soru 3: TPAO, Afganistan, Irak, Libya ve Gabon’da yatırımlar yapmış daha sonra tüm bu faaliyetleri kapatmıştır. Bu faaliyetleri bitirme gerekçeniz nedir ve bu yatırımlar nedeniyle ülkemiz ne kadar zarara uğramıştır?


Soru 4: TPAO personeline yapılan giyim yardımının FETÖ ile ilişkisi olan Aydınlılar grubuna verildiği ve bu ihalenin Aydınlılar grubuna 15 Temmuz darbe girişiminden sonra verildiği bilgisi doğru mudur?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder